10 przepisów na owocowy koktajl, których być może nie znasz!
Dla mnie kwarantanna to czas, gdy wznoszę się na wyżyny moich umiejętności kulinarnych i wymyślam coraz to nowe potrawy. Najczęściej są to jednak dosyć treściwe, ciężkie dania (oboje z mężem jesteśmy fanami zarówno tradycyjnej polskiej kuchni, jak i równie ciężkostrawnej włoskiej), więc dla równowagi w ramach przekąski sięgamy po owocowe koktajle.
Poza tym, że są one przepyszne, mają niezwykle istotną w obecnej sytuacji zaletę – są pełne witamin, które ochoczo wspomagają naszą odporność 🙂
10 przepisów na owocowy koktajl
Gdy podzieliłam się na swoim instagramie powyższym zdjeciem, kilka osób podrzuciło mi swoje ulubione połączenia. Pomyślałam, że tak stworzoną listę wrzucę tutaj – być może jeszcze kogoś zainspirują do wypróbowania nowego przepisu!
Pamiętaj, że poniższe proporcje to tylko propozycje – koktajle mają to do siebie, że możemy dowolnie zmieniać ilość ulubionych składników. Uwierz, nie ma szans by coś zepsuć!
- 1 pomarańcza, 1 jabłko, duża garść jarmużu, 1 kiwi, ½ szklanki wody
- 1 banan, 1 jabłko, 1 pomarańcza, ½ cytryny, ½ szklanki wody
- 2 pomarańcze, 1 kiwi, 1 banan, ½ cytryny, ½ szklanki wody
- Jogurt naturalny, 1 banan, szklanka truskawek (mogą być mrożone), ½ szklanki wody
- 1 banan, truskawki, wiśnie
- 3 pomarańcze, 1 banan, 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan, daktyle, masło orzechowe, mleko roślinne
- 1 banan, gruszka wcześniej podgotowana z imbirem w garnku, masło orzechowe, mleko roślinne
- Mango, banan, masło orzechowe, mleko roślinne
- 2 banany, 1 szklanka borówek, 3 łyżki płatków owsianych, jogurt naturalny
PS. Ja chwilowo ograniczam słodycze, ale jestem pewna, że do każdej powyższej propozycji można dodać bitą śmietanę. Just sayin’! 😀